Pierwotnie raclette (od fr. racler, czyli skrobać)
przygotowywano w ten sposób, że półkrążek sera umieszczano w specjalnym
pojemniku i wieszano przed paleniskiem. Gdy ser się roztopił, miękką warstwę
zeskrobywano drewnianym skrobakiem. Serem smarowano pieczywo.
Obecnie do przygotowanie raclette wykorzystujemy
specjalne grile elektryczne wyposażone w pokryte teflonem patelenki, wsuwane
pod płytę grila. Na patelenkach roztapiamy ser, natomiast na płycie możemy
opiekać mięso, warzywa, chleb czy inne dodatki.
Jest
to wyjątkowa atrakcja kulinarna. Idealnie sprawdza się na imprezę czy wspólną rodzinną
kolację, ponieważ nie ma jak integracja przy wspólnym jedzeniu. Jeśli chcemy zaskoczyć gości raclette na pewno
będzie idealne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a
wrażenie murowane.
U mnie zdecydowanie jest to imprezowy numer 1,
dlatego postanowiłam podzielić się moim sposobem na to pyszne danie.
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad
Składniki:
· około 150-200 g sera raclette na osobę ( ostatnio można
go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi)
· warzywa:
pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan
· bagietka
czosnkowa
· około 40-50
g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich jak: polędwica
łososiowa, szynka szwardzwaldzka, prosciutto, ogonówka branderburska, itp.
· sos czosnkowy, keczup
· oliwa z oliwek
· zioła
· ulubione winoJ
UWAGI:
Do przygotowania potrawy możemy
oczywiście używać różnych rodzajów sera, jednak moim zdaniem właśnie raclette
jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy
czy nawet dobrej jakości ser żółty.
Zamiast szynek dojrzewających
można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy
wołowej.
Przygotowanie:
Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na
raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry.
Warzywa wyłożyć na półmisek i przyprawić ziołami.
Wędliny lub mięso również wyłożyć na talerz. Pieczywo pokroić na mniejsze porcje. Możemy użyć gotowych bagietek czosnkowych lub przygotować je samemu.
Wędliny lub mięso również wyłożyć na talerz. Pieczywo pokroić na mniejsze porcje. Możemy użyć gotowych bagietek czosnkowych lub przygotować je samemu.
Urządzenie do raclette stawiamy
na środku stołu. Obok rozkładamy wszystkie dodatki, sosy i pieczywo, tak aby
każdy mógł skomponować sobie własną
wersję dania. Urządzenie nagrzewamy i skrapiamy oliwą aby nic nie przywarło nam
do płyty. Podajemy wino i zaczynamy ucztęJ
świetne! :) Uwielbiam raclette :) W Szwajcarii je się go jeszcze po prostu z ziemniakami z wody, ale z warzywami, tak jak proponujesz na pewno też jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
polecamy tradycyjne piecyki do raclette www.foodlovers.pl
OdpowiedzUsuń