Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym
Składniki:
·
opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki
-porcja dla dwóch osób)
·
2 piersi z kurczaka
·
sałata lodowa
·
pomidor
·
ogórek zielony
·
oliwki
·
½ papryki
·
½ opakowania jogurtu naturalnego
·
1/3 szklanki bułki tartej
·
około ½ szklanki sezamu lub płatków owsianych górskich
·
czosnek granulowany, zioła do drobiu, pieprz cayenne,
przyprawa do gyrosa
·
folia aluminiowa
Sos:
·
2 łyżki miodu
·
2 łyżki musztardy dijon
·
2 łyżki oliwy z oliwek
·
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około
5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić i wymieszać z jogurtem. Bułkę tartą
wymieszać z sezamem. Ja używałam zarówno sezamu jak i płatków. Część kurczaka
panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec przez około 30 minut w
termo-obiegu. Jeśli panierka się przypiecze możemy zmniejszyć temperaturę.
W tym czasie przygotować warzywa. Sałatę posiekać lub
porwać na mniejsze kawałki. Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Paprykę w słupki a oliwki
przekroić na połówki.
Składniki sosu wymieszać dokładnie.
Na tortillach ułożyć jeszcze ciepłego kurczaka oraz
warzywa. Zawinąć dół tortilli i delikatnie zwinąć w rulon. Zawinąć tortille w
folię aluminiową do ½ wysokości. Podgrzewać w piekarniku przez około 10 minut. Podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz