niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady

Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec z okazji Dnia Czekolady. Nie miałam ochoty na standardowe czekoladowe ciasto. Ponieważ już od jakiegoś czasu chodził za mną drink z Malibu, wpadłam na pomysł połączenia tych dwóch smaków. J
Przepis na podobne ciasto znalazłam w moich zbiorach z przepisami, jednak odpowiednio je zmodyfikowałam. Wyszło naprawdę ekstremalnie czekoladowe. Nuta kokosowa jest bardzo wyczuwalna. Jeśli lubicie batonik Kinder Pingui o smaku kokosowym to ciasto będzie szczałem w dziesiątkę.
Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5.



Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady




 





    Składniki:

·       70 g gorzkiej czekolady

·       5o g kakao
·       150 ml wrzącej wody
·       100 g ciemnego cukru muscovado
·       100 g cukru białego
·       140 g mąki
·       1 łyżeczka sody oczyszczonej
·       ½  łyżeczki proszku do pieczenia
·       90 g roztopionego masła
·       2 jajka (w temperaturze pokojowej)
·       ½ łyżeczki aromatu kokosowego
·       250 ml mleka kokosowego
·       Kieliszek likieru kokosowego np.Malibu


    Krem kokosowy:
·       250 ml śmietany kremówki
·       150 g serka mascarpone
·       100 g białej czekolady
·       1/2 szklanki wiórków kokosowych
·       1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w około 20 ml wody
·       2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu

Polewa:
·       100 ml mleka kokosowego
·       100 g czekolady gorzkiej
·       1 łyżka kakao



Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kakao zalać wrzącą wodą, dodać czekoladę i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić aby przestygło.
Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia.
Cukry wsypać do miski i wymieszać. Dodać do nich roztopione masło, zmiksować. Dodawać jajka, cały czas miksując do uzyskania puszystej masy.
Do masy wlewać stopniowo mleko kokosowe oraz czekoladą. Kiedy składniki się połączą dodać suche składniki. Zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut,do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić.
Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Również odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo czekoladę. Uwaga: czekolada nie może być za ciepła!! Kiedy wszystko się połączy dodać wiórki kokosowe i likier, wymieszać do połączenia.
Ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć likierem i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę. Mleko kokosowe podgrzać. Dodać do niego połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
Wierzch ciasta polać ostudzoną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.  
 
 

 

3 komentarze: