Nie wiem czemu w Polskich knajpach serwujących „chińskie” jedzenie nie mają
pojęcia o tej potrawie.  Właśnie dlatego
spróbowałam sama odtworzyć ten smak. Korzystałam z różnych przepisów na Youtube
i po kilku nieudanych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt.
 
Danie jest naprawdę wyśmienite i  warto
go spróbować. 
Kurczak Generała Tso
Kurczak Generała Tso
Składniki:
·      
2 piersi z kurczaka
·       1 cebula dymka
·       1  papryczka chili
·       olej (do głębokiego smażenia)
·       2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
·       2 woreczki ryżu basmanti
·      
sezam
Marynata:
·      
1 łyżka sos sojowego ciemnego
·       1 łyżka sosu sojowego jasnego
·       1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
      ·      
1 łyżka oleju sezamowego
Ciasto:
·      
0,5 łyżeczki pieprzu 
·       0,25 łyżeczki soli
·       1 jajko
·      
0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sos:
·      
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·       ½  szklanki bulionu drobiowego (użyłam
Chicken Stock marki Delux  z Lidla, można
oczywiście zrobić samemu lub użyć kostki rosołowej)
·       1 łyżka oleju sezamowego
·       2 łyżki cukru brązowego
·       2  łyżki sosu sojowego jasnego
·       2 łyżki octu  ryżowego (można
ewentualnie zastąpić winnym)
·       1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki
·      
1 łyżka sosu hoisin
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka w około 2 cm  kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać
do kurczaka. Odstawić do lodówki.  
Wymieszać wszystkie suche składniki  ciasta. Posiekać drobno papryczkę chilli i
dymkę. 
Do kurczaka dodać roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać
aby jajko pokryło każdy kawałek mięsa. Mąkę z przyprawami  wrzucić do worka, dodać  mięso  i
wymieszać tak aby ciasto dokładnie pokryło wszystkie kawałki.
Rozgrzać olej w woku (oleju ma być tyle,  aby kawałki mięsa zatopiły się w całości),
smażyć mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju  papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie ugotować ryż.
Wymieszać wszystkie składniki sosu. W woku podsmażyć
chili i czosnek. Dodać sos i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka,
podgrzewać chwilę cały czas mieszając aby pokrył się sosem.  Posypać dymką i sezamem. 
Podawać z ryżem.
| Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |  | 
 
 
pysznosci! uwielbiam azjatyckie dania, lacza w sobie najlepsze smaki. na pewno wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńP.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs :)
Poproszę o linka;)
UsuńApetyczny kurczaczek, jutro na obiad wykorzystam Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię:)Mam nadzieję że się uda!!!
UsuńPrzepis swietny, choc z oryginalu to mu niewiele zostalo :P poczawszy, ze winien byc przygotowany z podudzi :) Ale chetnie wypróbuje!
OdpowiedzUsuńNa podudziach próbowałam i niestety mnie taka wersja nie smakowała, dania kosztowałam w stanach i było robione akurat na piersi przez chińczyka, bardzo podobne w smaku do tego które wychodzi z moich składników.
Usuń