Danie okazało się rewelacyjne, bardzo w moim guście. Uwielbiam połączenie słodko-ostrych smaków z mięsem. Sos jest naprawdę ekspresowy w wykonaniu.
Do dania możemy użyć nie tylko karczku, sprawdzą się także żeberka. Oczywiście wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia. Idealnie pasować będzie również do chińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną.
Ja osobiście wykorzystam go jeszcze nie raz bo bardzo nam zasmakował.
Karczek po amerykańsku
Składniki:
· 500 g karkówki
· 0,5 szklanki ketchupu
pikantnego
· pół papryczki chili
drobno posiekanej (możemy pominąć jeśli nie chcemy aby danie było bardzo ostre)
· 0,5 puszki ananasa
· 0,5 puszki soku z
ananasa
· 1/3 szklanki brązowego
cukru
· 1/5 szklanki octu
winnego
· 1/5 szklanki sosu
sojowego jasnego
· 1 łyżka sosu sojowego
ciemnego
· 1 łyżka oleju
sezamowego
Do
przyprawienie mięsa:
· 1 łyżeczka startego imbiru
· 1 łyżka przyprawy do
karkówki
· 1 łyżka sosu sojowego
jasnego
· 1 łyżka sosu sojowego
ciemnego
· 1 łyżka sosu chili
· 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
(możemy użyć zamiennie z papryczką chili)
· 2 ząbki czosnku drobno
posiekane
Przygotowanie:
Karczek kroimy w plastry, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Mięso podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) przez około 3 minuty z każdej strony. Ma się lekko zarumienić.
Plastry ananasa kroimy na kawałki. Pozostałe składniki sosu mieszamy w garnku. Podgrzewamy sos na małym ogniu, aż sos się zagotuję. Dodajemy do sosu ananasa.
Podsmażone mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem i zapiekamy około godzinę w 250 stopniach. Co jakiś czas przekładamy mięso na drugą stronę i mieszamy sos.
Podajemy z ryżem.
Jak gotujesz ryż? Przez ile? Dodajesz mleka i masła do wody?
OdpowiedzUsuńPotrawa jest super..!
Ryż gotuję w tradycyjny sposób według przepisu na opakowaniu, w bardzo lekko osolonej wodzie. Używam zawsze ryżu basmanti. Jest to moim zdaniej najsmaczniejszy gatunek.
OdpowiedzUsuń