piątek, 22 marca 2013

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym


Dziś  kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy ŁowiczJ  Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach obok makaronów.  Moim zdaniem te świeże (pakowane jak pierogi) są jednak smaczniejsze.
Polecam !!!

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
 
 
 
 
Składniki:
 
·       200 g tortellini
·       1 puszka krojonych pomidorów
·       2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
·       ½ czerwonej cebula
·       2 ząbki czosnku
·       około 10 różyczek brokułu (użyłam mrożonych)
·       5 pieczarek
·       papryczka chili
·       150 g chudego wędzonego boczku
·       kulka sera mozzarella
·       50 g żółtego sera lub parmezanu
·       oliwa
·       oregano, bazylii, zioła prwansalskie
·       pieprzu
·       sos tabasco (opcjonalnie)
·       papryka słodka
 

Przygotowanie:


Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy.  Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu.
Na drugiej patelni usmażyć boczek. Ma być chrupiący. Pieczarki również podsmażyć. Brokuły podgotować lub (jeśli mamy mrożony) dodać do pieczarek i podsmażyć aby się rozmroził.
Formę do zapiekania wysmarować oliwą, dodać ugotowane tortellini, sos mięsno-pomidorowy, boczek i warzywa. Wymieszać wszystko dokładnie. Mozzarelle pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce.  Ułożyć na wiechu zapiekanki i posypać tartym serem.
Zapiekać w 200 stopniach około 20 minut.

 
 
 

3 komentarze:

  1. Pomyslowe i zapewne bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilam dzis na obiad,wszystkim bardzo smakowalo.Przepis zostaje u mnie na stale:)

      Usuń
  2. mniam:) a sosy łowicza są dobre i od czasu do czasu sama korzystam z takiego zamiennika, ale i tak przyzwyczaiłam się do tych własnej roboty:)

    OdpowiedzUsuń