Jak wskazuje nazwa potrawy, w oryginale robiona jest z wołowiny. Polecam, aby po raz pierwszy Strogonofa zrobić właśnie z tego mięsa. Osobiście czasem, z braku czasu wykorzystuję również schab, jednak mięso wołowe jest zdecydowanie lepsze.
Zapraszam do skosztowaniaJ
Składniki:
·
400 g wołowiny(użyłam udźca wołowego)
·
1 duża czerwona cebula
·
1 papryka
·
1 papryczka chili
·
3 ogórki kiszone
·
około 10 średnich pieczarek
·
¾ szklanki wody
·
kostka Knorr z papryką lub kostka wołowa
·
3 łyżki przecieru pomidorowego lub ewentualnie 2 łyżki
koncentratu pomidorowego
·
50 ml śmietany 18%
·
ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli sos będzie za rzadki)
·
czerwona papryki w proszku
·
zioła (tymianek, majeranek, oregano)
·
sos worcestershire
·
odrobina pieprzu cayenne lub tabasco (jeśli papryczka
jest bardzo ostra możemy z niego zrezygnować)
·
1 ząbek czosnku
·
pieprz
·
oliwa
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami,
pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego
pokroić w paski. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę
posiekać w drobną kosteczkę.
Na oliwie podsmażyć mięso, dodać cebulę, smażyć, aż
się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25
minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia.
Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę
chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego
ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub
pieprzem Cayenne. Dusić na malutkim
ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki to możemy
zagęścić go odrobiną mąki.
Do sosu dolewamy śmietanę. Aby się nie zważyła
przelewam najpierw odrobinę sosu do szklani dodaję śmietanę i mieszam dokładnie.
Dolewam do reszty sosu.
Jeśli danie będzie mało słone można dodać soli. Ja
tego nie robię ponieważ kostka i sos worcestershire są już słone.
Fajny ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i pyyyychaaa:)
OdpowiedzUsuńzrobiłem i stolca mi zluzowało pierwszorzędnie, może śmietana byłą stara
OdpowiedzUsuńsuper pyszne
OdpowiedzUsuńCos mi dzisiaj ten strogonow nie wychodzil wiec chcialam wygooglowac przepis I tak trafilam tutaj. No I okazalo sie ze czosnku nie wrzucilam:( Pozdrawiam z Bahrajnu I zapraszam na swojego bloga I dzieciaczkach, zabawach z nimi I gotowaniu z nimi!
OdpowiedzUsuńhttp://stickyfingersbahrain.blogspot.com/
Mam pytanie, na ile osób jest ten przepis? Potrzebuję zrobić tak na ok. 10 osób. Z podwójnej porcji wystarczy na dziesiątkę osób?
OdpowiedzUsuńProporcje są na mniej wiecej 3 osoby,może 4 (w zależności od apetytu) także radzę podwoić albo nawet potroić ilość składników. Lepiej zrobić więcej niż za mało, tym bardziej że danie śmiało można zjeść na drugi czy trzeci dzień jak i zamrozić.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuńjesli już to Boeuf StrogAnow a nie Strogonow.... znawcy!
OdpowiedzUsuńWystarczy wpisac na google żeby dowiedzieć się jaka jest poprawna nazwa i nie chce być inaczej niż Strogonow Panie znawco!!
UsuńNiestety- Anonimowy ma rację- "Boeuf strogAnow"!!!! - to jest poprawna nazwa.
UsuńJeśli tak lubisz Google, to wpisz hasło: "Stroganow"! Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska rosyjskiego dyplomaty z XIX w.- Pawła Stroganowa.
Nie wszystko, co się wyczyta w sieci Pani Aniu jest poprawne.
Kuzynka
Skoro nazwa jest tak istotna to oczywiście zmieniam. Przyjęło się mówienie Strogonow bo jest to pewnego rodzaju spolszczenia. Ważny jest sam przepis ale oczywiście zmieniam!!
UsuńPrzepis jest bardzo dobry, dziś moi goście wcinali, aż miło !!!! W wersji klasycznej nie ma oczywiście papryki i niektórych przypraw tu zaleconych, ale ja zrobiłam tak, jak w przepisie (bez sosu worcestershire, bo nie miałam) i potrawa była pyszna.
OdpowiedzUsuńKuzynka