Przepis na ciasto RED VELVET przewija się
systematycznie na innych blogach. Moją uwagę przykuły jego modyfikacje na http://www.mojewypieki.com/
, jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut.
Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam.
Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z
owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je
wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z
barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie
fajnie. Na walentynki jednak polecam kolor czerwonyJ
Red Velvet Cupcakes
Składniki na 12 cupcake'ów :
·
200 g
mąki
·
90
g miękkiego masła
·
200 g
cukru brązowego
·
1
duże jajko lub dwa małe
·
180
ml (3/4 szklanki) maślanki
·
2,5
łyżki ciemnego kakao
·
1/4
łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
·
1
łyżeczka octu
·
1
łyżeczka sody oczyszczonej
·
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2łyżeczki
ekstraktu lub aromatu waniliowego
Krem:
·
250g
serka mascarpone
·
60
g cukru pudru
·
70
g bardzo miękkiego masła
·
aromat
orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo dobrze będzie pasował waniliowy)
·
kolorowe
posypki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W misce połączyć mąkę, proszek do
pieczenia i kakao.
Masło zmiksować przez 2 minuty,
dodać cukier i miksować, aż do uzyskanie gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko
i aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
Maślankę dokładnie połączyć z
barwnikiem.
Do maślanej masy dodawać na zmianę
mąkę i maślankę (cały czas miksując na niskich obrotach) zaczynając i kończąc
na mące.
Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę
oczyszczoną, kiedy się spieni od razu wlać do masy.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Blachę wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich masę. Piec około 20 min do
suchego patyczka.
W międzyczasie przygotować krem.
W misce zmiksować masło, dodać cukier
puder. Miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać serek mascarpone i aromat.
Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Przepis na krem bardzo fajny:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście fajny ten krem. Kuszące babeczki :)
OdpowiedzUsuńhmm nie dodawałam jeszcze nigdy octu :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuń