Znalazłam mnóstwo przepisów, ciężko było się zdecydować jaki wybrać.
Wszystkie wyglądały zachęcająco. W końcu wybrałam najprostsze rozwiązanie,
krewetki smażone na maśle z prostymi dodatkami. Jak na pierwszy eksperyment
myślę, że jest to najlepszy wybór.
Krewetki wyszły naprawdę świetnie, super komponowały się z ostrą papryczka chili. Sosik jest niezwykle aromatyczny, smakuje doskonale z pieczywem. Samo danie jest ekspresowe w wykonaniu, ja jednak kupiłam krewetki w całości , i dużo czasu zajęło mi ich wyczyszczenie. Jest to naprawdę żmudna robota, a na porcje dla dwóch osób naprawdę sporo krewetek trzeba przygotować, szczególnie jeśli zakupimy mniejsze.
Następnym razem pójdę chyba na łatwiznę i wykorzystam już gotowe, oprawione krewetki.
Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką
Składniki na 2 porcje:
·
350 g (około 24
sztuki) krewetek
·
3 ząbki czosnku
·
papryczka chili
·
40 g masła
·
sok z połowy
cytryny
·
pęczek
pietruszki
·
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki dokładnie
oczyścić, usunąć pancerze i jelita (krewetkę należy
lekko naciąć wzdłuż całego tułowia i wyjąć ciemne żyłki), dobrze opłukać. Jeśli kupujemy mrożone pozostaje
nam jedynie odmrożenieJ
Czosnek i
papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć czosnek
oraz papryczkę chili. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią
się złotawe.
Podawać z pieczywem czosnkowym.
.
Krewetki na maśle z czosnkiem, chilli i pietruszką są najlepsze :) Smak tkwi w prostocie :)
OdpowiedzUsuńEgzotycznie :)
OdpowiedzUsuńKupiłem mrożone.. zrobiłem jak napisałaś. Wyszła mi breja i zimne pół-mrożone krewetki.. No, eee.. widać, że nie wszyscy faceci są mistrzami kuchni.
OdpowiedzUsuńMusiałeś nie rozmorozić ich dobrze. Krewetki bardzo którko się smaży jeśli były jeszcze lekko zmrożone to nie dziwie się że wyszło źle:) Polecamu użyć świeżych, wtedy muszę wyjść!!!
OdpowiedzUsuńAniu, a czy mrożone można tylko przelać wrzątkiem np.? W niektórych przepisach podają też ,żeby gotować około 3 minut.
OdpowiedzUsuńsade
Myślę, że można jak najbardziej. Tylko jeśli gotujesz musisz potem smażyć je trochę krócej aby nie były gumowate.
OdpowiedzUsuń