Chili robię bardzo często,
jest to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe. Do chili możemy użyć różnego mięsa, ale
tak naprawdę prawdziwy smak uzyskamy jedynie w przypadku wołowiny.
Wersję z czekoladą robiłam
po raz pierwszy i chyba teraz już właśnie taka będzie gościć na moim stole. Jej
aromat świetnie podkreśla smak dania i super komponuje się z jego ostrością.
Warto
spróbować! Pomysł zaczerpnęłam z bloga Just My Delicious: http://www.justmydelicious.com/2013/01/chilli-con-carne-z-czekolada-i-cynamonem.html
CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KORZENNĄ NUTĄ
Składniki:
·
400 g wołowiny (zmielonej
lub pokrojonej w drobną kosteczkę)
·
czerwona cebula
·
2 posiekane ząbki czosnku
·
papryczka chili
·
400 g pomidorów krojonych z puszki
·
1 mała puszka czerwonej
fasoli
·
¾ puszki
kukurydzy
·
30 g czekolady gorzkiej 70%
kakao
·
łyżka kakao
·
100 ml kwaśnej śmietany lub
grecki jogurt
·
1 czerwona papryka
·
½ bulionu wołowego
·
słodka papryka, oregano
·
odrobina sosu piri-piri lub tabasco
·
1/3 łyżeczki
cynamonu
·
1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej
·
przyprawa do chili con carne
·
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki, paprykę w
paski. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek.
Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni.
Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso
zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki.
Wymieszać do połączenia się składników i dusić jeszcze około 5 minut. Pod
koniec gotowania dodać czekoladę i kakao, wymieszać aż czekolada się rozpuści.
Zdjąć garnek z ognia. Dodać śmietanę, uważać aby się nie zważyła.
Podawać
z tortillami, ryżem lub chlebem.
Czekolada jest szalenie interesujacym dodatkiem do wytrawnych dan. Chetnie skosztowalabym twojego chilli!
OdpowiedzUsuń