Cookie Dough Cupcakes
Składniki
na około 16 babeczek
Cookie dough:
· 90 g kostki miękkiego
masła
· 2/3 szklanki brązowego
cukru ( mniej niż połowa szklanki
· 3 łyżki mleka
· łyżka cukru waniliowego
· 1 szklanka mąki
· 70 g posiekanej
czekolady
Babeczki:
· 110 g masła
· 2 jajka
· 1 szklanka mleka
· 1 1/2 szklanki mąki
· 1/2 szklanki brązowego
cukru
· 1/2łyżeczki proszku do
pieczenia
· ½łyżki octu
· 1/2łyżeczki sody
· 1łyżeczka aromatu
waniliowego
· 2łyżeczki cukru
waniliowego
Krem:
· 100 g miękkiego masła
· 40 g brązowego cukru
· 1 opakowanie serka Philadelphia
lub serka kremowego Turek
· 40 g cukru pudru
· barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Przygotować cookie dought. Masło utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mleko oraz mąkę. Ucierać do
powstania gładkiej masy. Dodać czekoladę i połączyć wszystko. Z masy uformować
kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki włożyć do lodówki.
Przygotować ciasto na babeczki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło
utrzeć z cukrami. Dodać jajka i ucierać do połączenia się składników. Następnie
suche składniki dodawać do masy na zmianę z mlekiem, mieszamy, aż uzyskamy
gładkie ciasto. Do octu wsypać sodę. Kiedy się spieni dodać do ciasta,
wymieszać delikatnie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić
je ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki włożyć kulkę schłodzonego
ciasta i zakryć ją ciastem. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotować krem.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać cukier brązowy
i cukier puder. Następnie dodawać partiami serek cały czas miksując. Utrzeć na
gładka masę. Jeżeli chcemy aby krem był kolorowy dodajemy niewielką ilość
barwnika (u mnie w proszku) i delikatnie mieszamy aby połączył się z kremem.
Krem włożyć na około 40 minut
do lodówki. Kiedy się schłodzi przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić
kremem wystudzone babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz