Ciasto,
które możecie upiec z najróżniejszych owoców czy nawet z dodatkiem konfitury,
dzięki temu za każdym razem będzie mogło Was zaskoczyć.
Przepisu
na idealne kruche ciasto szukałam bardzo długo. Metodą prób i błędów uważam, że
wreszcie jest takie jak zawsze chciałam- idealnie kruche i maślane.
Zachęcam
do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać
do ciasteczek, serników czy innych ciast.
Najlepsze kruche ciasto z owocami
Składniki:
- 300 g mąki krupczatki
- 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 200 g ziemnego masła
- 3 duże żółtka
- około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców
- około 5 łyżek cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Kruszonka:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 60 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 2 garście płatków migdałowych
- szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
Przygotowanie:
Ja
swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu
wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski i pozwalam nożom wykonać swoje
zadanie. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki
przekładam na blat i zagniatam do reszty rękami.
Uważam
że jest to najlepsza metoda aby zagnieść ciasto jak najszybciej. Dzięki temu
będzie ono bardziej kruche, bo podstawową rzeczą której kruche nie lubi jest
długie zagniatanie.
Jeśli
jednak nie jesteście posiadaczami takich urządzeń wystarczy blat, stolnica i
sprawne ręce J
Mąkę
przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy, aby
składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy
wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik
rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do
pieczenia.
Schłodzone
ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w
piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste.
Podpieczony
spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy wcześniej
przygotowane owoce. Ja użyłam rabarbaru oraz truskawek. Aby zabezpieczyć ciasto
przez wypływającym z owoców sokiem możecie posypać je odrobiną mąki
ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie używanych owoców.
Owoce
układamy na cieście i posypujemy cukrem.
Przygotowujemy
kruszonkę łącząc dokładnie poszczególne jej składniki.
Owoce
posypujemy kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika.
Pieczemy
około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Kruche ciasto, mnóstow owoców i kruszonka - raj :)
OdpowiedzUsuń