Ciasto wiśniowe na kruszonce
Składniki:
Kruszonka:
- 400 g mąki (używam krupczatki)
- 250 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- 700 g wiśni (używamy wiśni z kompotu)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
- około 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa.
Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy
umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrobić palcami na kruszonkę.
Formę kwadratową o wymiarach około 23 cm x 30 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Dno formy delikatnie wylepiamy połową kruszonki (nie
dociskamy za mocno). Podpiekamy spód przez około 15 minut.
Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy do
rondelka, posypujemy cukrem i mąką chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Wiśnie
powinny mieć konsystencję frużeliny.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wykładamy wiśnie, na górę wiśni wysypujemy pozostałą kruszonkę oraz płatki migdałowe.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
do zezłocenia kruszonki.
Pracy dużo zwłaszcza dla kogoś kto nie ma pojęcia o pieczeniu ale warto . Pyszne
OdpowiedzUsuń