niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto wiśniowe na kruszonce

Ciasto podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki. Zasmakowało nam tak bardzo, że piekę już 3 blaszkę. Placek przypomina nieco popularne crumble, gdyż bazę stanowi tzw. kruszonka. Jest jednak o wiele smaczniejsze, kruszonka jest zwarta, jak w tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!!

Ciasto wiśniowe na kruszonce




Składniki:
Kruszonka:
  • 400 g mąki  (używam krupczatki)
  • 250 g masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
  • 700 g wiśni (używamy wiśni z kompotu)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
  • około 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa.
Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrobić palcami na kruszonkę.

Formę kwadratową o wymiarach około 23 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Dno formy delikatnie wylepiamy połową kruszonki (nie dociskamy za mocno). Podpiekamy spód przez około 15 minut.
Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i mąką chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Wiśnie powinny mieć konsystencję frużeliny.

Podpieczony spód posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wykładamy wiśnie, na górę wiśni wysypujemy pozostałą kruszonkę oraz płatki migdałowe. 
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do zezłocenia kruszonki.
Możemy serwować jeszcze ciepłe albo poczekać aż ciasto ostygnie.


1 komentarz:

  1. Pracy dużo zwłaszcza dla kogoś kto nie ma pojęcia o pieczeniu ale warto . Pyszne

    OdpowiedzUsuń