Risotto, czyli włoska klasyka.
Tym razem zachęcam do przygotowania wersji ze szparagami. Sezon na nie jest
krótki dlatego nacieszcie się nimi jak najszybciej J
Risotto wyszło naprawdę pyszne, kurczaka
możecie zastąpić również boczkiem lub szynką dojrzewającą, które idealnie
podkreślają smak szparagów.
Risotto ze szparagami i
kurczakiem
Składniki dla 2 osób:
- 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio)
- 2 łyżki masła
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- około 8 sztuk zielonych szparagów
- około 1,5 litra bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- około 7 suszonych pomidorów
- 10 dag startego parmezanu
- pieprz, sól
- bazylia, oregano
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion
jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i
przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w
kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno
siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około 5-6 minut
na parze. Kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła,
podsmażamy cebulę oraz czosnek, uważając aby się nie przypalił.
Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu
przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni.
Dodajemy wino, cały czas mieszając,
kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy około pół szklanki bulionu. Cały proces
powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (ryż musi być ugotowany al dente,
cała sztuka polega na tym aby był kremowy, a nie zrobiła się z niego
nieapetyczna papka). Cały proces trwa zwykle około 20 minut. Cały płyn w
końcowym efekcie powinien zostać zredukowany.
Odstawiamy risotto z ognia. Dodajemy
łyżkę masła i dokładnie mieszamy, aby połączyło się z ryżem. Łączymy ryż z pozostałymi
składnikami. Posypujemy startym parmezanem.
Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)
OdpowiedzUsuń