Kolejny
klasyk prosto z USA. Od Brownie różni się przede wszystkim lekkością.
Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste”
ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam na Walentynki J
Mississippi Mud
Cake z glazurą wiśniową
Składniki:
- 230 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej 150 gorzkiej)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml wody
- 200 g cukru trzcinowego
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 4 jajka
- 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika)
Polewa:
- 200 g dżemu wiśniowego
- ½ słoika wiśni z kompoty
- 2-3 łyżki kompotu z wiśni
- 1 łyżeczka żelatyny fix
W rondelku rozpuszczamy masło oraz czekoladę, dodajemy
wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej
konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek
do pieczenia, sodę oraz cukry. Jajka roztrzepujemy. Mieszamy je z maślanką
oraz olejem.
Dodajemy partiami mokre składniki do suchych, cały
czas miksując na niskich obrotach. Na końcu powoli dolewamy masę czekoladową.
Miksujemy do połączenia się składników.
Do gotowej masy dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie.
Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy.
Pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut.
Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas
pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie
przygotowujemy polewę.
W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy dżem oraz wiśnie z
kompotu. W szklance rozprowadzamy żelatynę z kompotem wiśniowym, tak aby nie
było grudek. Dodajemy do dżemu. Mieszamy cały czas do momentu, aż masa lekko
zgęstnieje.
Odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Ostudzone ciasto polewamy polewą, następnie odstawiamy do
lodówki na około 2 godziny aby polewa stężała.
pysznie wygląda:D
OdpowiedzUsuń