Babeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów.
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym
Składniki:
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym
Składniki:
- 4 białka
- 40 g drobnego cukru
- 130 g białej czekolady
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub
odrobina aromatu waniliowego
Krem kawowy:
- 200 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Piekarnik
nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania
dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
Dodajemy
do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki
wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych
babeczek sprawdzają się doskonale.
Przekładamy
ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku.
Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie
składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na
około godzinę.
Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki.
Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki.
pysznie wyglądają:d
OdpowiedzUsuń