niedziela, 16 lutego 2014

Chrupiący kurczak słodko kwaśny

Jako fanka dobrej kuchni azjatyckiej, ubolewam, że w Polsce brakuje restauracji podających dania tej kuchni na wyższym poziomie. Niestety jedzenie we wszystkich  pseudo „chińskich” knajpach typu  „…-LONG”  nie ma nic wspólnego z azjatyckim smakiem i aromatem. Sama nie jestem ekspertem, ale muszę przyznać, że dania, które udaje mi się stworzyć własnymi rękami, są o niebo lepsze.
Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która  nadała mu całkiem nowy wymiar.  

Chrupiący kurczak  słodko kwaśny





Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ małej zielonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • ½ cebuli czerwonej
  • 2 plasterki ananasa z puszki
  • około 10 cm dymki  
  • 4 grzyby mun
Sos:
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka sosu Hoi-sin
  • ½ łyżki Worcestershire sauce
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 4 łyżki wody
  • ½ szklanki zalewy ananasowej z puszki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sokowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżka wódki lub wina ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
Panierka:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 małe jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta przyprawy 5 smaków
Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  
Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą.

Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aby namokły. Paprykę i marchew kroimy w słupki. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, dymkę siekamy. Czosnek siekamy drobno. Namoczone grzyby mun siekamy w paseczki. Wrzucamy do panierki zamarynowane mięso i dokładnie mieszamy, tak by mięso równo się nią pokryło.

Podgrzewamy sporą ilość oleju w woku (około 5-6 cm). Delikatnie przekładamy mięso, tak aby kawałki się nie posklejały. Najlepiej zrobić to w dwóch turach. Smażymy mięso aż będzie lekko brązowe, około 5 minut, mieszając co jakich czas (panierka powinna być chrupiąca). Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy.
Po usmażeniu całego kurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje. 
Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją się sosem. Posypujemy cebulką dymką.
Podajemy z ryżem.



Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

3 komentarze:

  1. ...fantastyczny przepis :) , muszę go wypóbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak wyszedł świetny, chrupiący i miękki w środku, w życiu nie jadłem lepszego :) KFC się chowa!

    OdpowiedzUsuń