Jako fanka dobrej kuchni azjatyckiej, ubolewam, że w Polsce brakuje restauracji
podających dania tej kuchni na wyższym poziomie. Niestety jedzenie we
wszystkich pseudo „chińskich” knajpach
typu „…-LONG” nie ma nic wspólnego z azjatyckim smakiem i
aromatem. Sama nie jestem ekspertem, ale muszę przyznać, że dania, które udaje
mi się stworzyć własnymi rękami, są o niebo lepsze.
Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco
innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo
aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która nadała mu całkiem nowy wymiar.
Chrupiący kurczak słodko kwaśny
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy)
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej papryki
- ½ małej zielonej papryki
- 1 mała marchewka
- ½ cebuli czerwonej
- 2 plasterki ananasa z puszki
- około 10 cm dymki
- 4 grzyby mun
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka sosu Hoi-sin
- ½ łyżki Worcestershire sauce
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 4 łyżki wody
- ½ szklanki zalewy ananasowej z puszki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sokowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżka wódki lub wina ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 małe jajko
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta przyprawy 5 smaków
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy
w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania
jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą.
Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aby
namokły. Paprykę i marchew kroimy w słupki. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki,
cebulę w piórka, dymkę siekamy. Czosnek siekamy drobno. Namoczone grzyby mun
siekamy w paseczki. Wrzucamy do panierki zamarynowane mięso i dokładnie
mieszamy, tak by mięso równo się nią pokryło.
Podgrzewamy sporą ilość oleju w woku (około 5-6 cm).
Delikatnie przekładamy mięso, tak aby kawałki się nie posklejały. Najlepiej
zrobić to w dwóch turach. Smażymy mięso aż będzie lekko brązowe, około 5 minut,
mieszając co jakich czas (panierka powinna być chrupiąca). Usmażone kawałki
przekładamy na ręcznik papierowy.
Po usmażeniu całego kurczaka wylewamy nadmiar oleju.
Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa
będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją
się sosem. Posypujemy cebulką dymką.
Podajemy z ryżem.
mm... pychotka!
OdpowiedzUsuń...fantastyczny przepis :) , muszę go wypóbować!
OdpowiedzUsuńKurczak wyszedł świetny, chrupiący i miękki w środku, w życiu nie jadłem lepszego :) KFC się chowa!
OdpowiedzUsuń