Przepis jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pyszna i zdrowa przekąska. Polecam.
Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami
Składniki:
- 200 g mąki (użyłam 100 g owsianej i 100g pszennej)
- 180 g płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)
- 150 g masła
- 80 g brązowego cukru
- 50 g orzechów pekan lub innych ulubionych
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki mieszanki do keksu (można wymieszać skórkę pomarańczową, rodzynki, suszonego ananasa, daktyle lub inne suszone owoce)
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki sezamu
- 2-3 łyżki miodu
- 4 świeże śliwki można zastąpić suszonymi
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy palcami tak aby powstała kruszonka.
Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy palcami tak aby powstała kruszonka.
Dodajemy wszystkie bakalie oraz miód. Wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się
połączyły.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe
kawałki. Jeśli używamy śliwek suszonych dodajemy je razem z pozostałymi
bakaliami.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy blaszkę ciastem. Ciasto powinno mieć grubość około 3 cm. Na wierzch wysypujemy śliwki i dociskamy je
delikatnie do ciasta.
Pieczemy w temperaturze 150stopni przez około 50 minut. Co jakiś czas
kontrolujemy ciasto, aby się nie przypiekło. W razie czego możemy je przykryć
papierem do pieczenia.
Świetna alternatywa dla batoników , taka słodka przekąska :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńTrochę za dlugi czas przygotowania jak na akcję Babski wieczór, aczkolwiek mam słabość do takich wypieków i wprost kocham krajanki ;) Poza tym te dodatki... żurawina, otręby, płatki owsiane <3 mmmm .... pychotka!! Zaakceptowany! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń