poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą

Bardzo ciekawe i zarazem nieco „dietetyczne” ciasto, gdyż nie zawiera ani tłuszczu ani mąki pszennej. Znaleziony już bardzo dawno na stronie Moje Wypieki.
W moim odczuciu ciasto przypomina w smaku makaroniki. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Jest ono idealnym rozwiązaniem gdy nie wiecie jak wykorzystać białka, które często zostają nam np. kiedy robimy kruche ciasto.
Ciasto wyszło mi dość niskie, i następnym razem na pewno użyję mniejszej tortownicy lub podwoję proporcję.

Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą





Składniki:

  • 5 białek
  • 50 g drobnego cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 150 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny
Krem jogurtowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 70 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając.
Skórkę z cytryny wyparzamy.
Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę o średnicy 20 centymetrów lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Nakrywamy blaszkę folią aluminiową  pieczemy około 1 godzin. Studzimy ciasto w piekarniku.

Przygotowujemy w międzyczasie krem. Skórkę z cytryny wyparzamy. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Gotowy krem wykładamy na wystudzone ciasto. Przechowujemy ciasto w lodówce.







2 komentarze:

  1. Robiłam je kiedyś, bardzo dawno temu, i pamiętam, że było pyszne. a to o czymś świadczy :)
    Choć ja bym go "dietetycznym" jednak nie nazwała... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ciasto musiało być pyszne ;)
    ---
    takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń