Kurki idealnie komponują się z sosem śmietanowym, który
uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę
zachwycające.
Makaron z
kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek
-
300 g makaronu tagliatelle
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g kurek
- 5-6 suszonych pomidorów
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki parmezanu
- 1 pęczek pietruszki
- 150 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy
w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy kurczaka
na złoty kolor. Przekładamy do miski.
Zaczynamy
przygotowywać grzyby. Kurki należy dobrze oczyścić, co bywa naprawdę męczące,
dlatego starajcie się wybierać te jak najczystsze. Istnieje kilka sposobów na
ich oczyszczenie, jednak moim zdaniem najlepszy to woda wrząca i sól. Kurki przekładamy na miski i zasypujemy łyżką
soli. Następnie zalewamy wrzątkiem i moczymy, do momentu, aż cały brud i piach
opadnie na dno naczynia. W razie potrzeby operację powtarzamy, jednak grzyby są
już zazwyczaj czyste po jednym płukaniu. Grzyby przekładam za pomocą łyżki
cedzakowej na sito i opłukuję zimną wodą z soli. Następnie bardzo delikatnie
osuszam papierowym ręcznikiem.
Tak
przygotowane grzyby kroimy na nieco mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Na
patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone pomidory i dusimy
przez około 8-10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając.
Śmietanę
mieszamy z 2 łyżkami parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ziół.
Mieszamy dokładnie.
Do
grzybów dodajemy kurczaka oraz śmietanę. Podsmażamy jeszcze przez około 3
minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy.
Przygotowany
makaron polewamy sosem i posypujemy pozostałym parmezanem.
Pycha ! Kurki to moje ulubione grzyby :)
OdpowiedzUsuńwygląda zachwycająco, mimo, że nie lubię kurek ;D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje i jestem pewna, że smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńTeż od jakiegoś czasu polubiłam kurki :) Niestety w tym roku przegapiłam prawie cały sezon na nie :(
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie podobaja twoje dania, wszystkie takie kolorowe, naprawde prezentuje sie swietnie! a teraz to sie juz naprawde zrobilam glodna. szkoda ze sie nie najadlam kurek w jesieni :(
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się:) Lubię kiedy dzieję się coś na talerzu. No ja również przegapiłam trochę sezon, i niestety kurki zdążyłam przygotować tylko 2 razy:(
OdpowiedzUsuń