poniedziałek, 7 października 2013

Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki

Prosty i szybki sposób na wyczarowanie czegoś wyjątkowego.
Jest to doskonałe danie zarówno na co dzień,  jak i na specjalną okazję. Przyrządza się go niezwykle łatwo, wystarczy zmieszać składniki marynaty, zamarynować mięso i upiec w  piekarniku.
Sos teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki.
Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków.
Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to  zachęcam do wypróbowania przepisu.


Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki
 
 
 
 

Składniki:
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Sos (glazura):
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ papryczki chili

Przygotowanie:

Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy dokładnie polędwiczkę.

Układamy ją w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym odrobina oliwy. Polewamy mięso pozostałą marynatą.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Kroimy w plastry.
Ja podałam polędwiczki z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi parmezanem i doprawionymi rozmarynem.
 
 
 

2 komentarze: