środa, 9 października 2013

Mizza, czyli mięsna pizza

Danie zobaczyłam ostatnio w programie Nigelli i od razu mnie ogromnie zaciekawiło. Rzadko się zdarza, że jakiś przepis tak bardzo przykuje moją uwagę, że od razu chce go ugotować. Tak było w tym przypadku. Już następnego dnia Mizza zagościła na moim stole.

Danie mnie nie zawiodło, spełniło moje oczekiwania. Jest to coś pomiędzy pizzą, a mięsnymi pulpecikami. Oczywiście wprowadziłam kilka modyfikacji, które wzbogaciły nieco smak potrawy. Mam nadzieję, że was również oczaruje. Polecam!!!

Mizza, czyli mięsna pizza

 

 
 

 
Składniki:

Mięso:    
  • 400 g  mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych
  • 1 duże jajko
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu worhestershire
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
  • 2 duże pomidory
  • 7 pieczarek
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli
  • 30 g startego parmezanu

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki owsiane, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko.

Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niej mięso, dociskając do dna i wyrównując.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Pieczarki obieramy. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dobrze odsączamy. Pomidory i  pomidory suszone kroimy w kostkę. Rozprowadzamy na mięsie mielonym usmażone pieczarki oraz pomidory.

Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli lub stary ser oraz posypujemy wszystko parmezanem.

Wstawiamy formę do piekarnika na 30 minut.
 

 
 

4 komentarze: