Danie mnie nie
zawiodło, spełniło moje oczekiwania. Jest to coś pomiędzy pizzą, a mięsnymi pulpecikami.
Oczywiście wprowadziłam kilka modyfikacji, które wzbogaciły nieco smak potrawy.
Mam nadzieję, że was również oczaruje. Polecam!!!
Mięso:
- 400 g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych
- 1 duże jajko
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz
- 1 łyżeczka sosu worhestershire
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 duże pomidory
- 7 pieczarek
- 4-5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli
- 30 g startego parmezanu
Przygotowanie:
W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki
owsiane, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko.
Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do
niej mięso, dociskając do dna i wyrównując.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki obieramy. Kroimy w kostkę i podsmażamy na
patelni. Dobrze odsączamy. Pomidory i pomidory suszone kroimy w kostkę. Rozprowadzamy
na mięsie mielonym usmażone pieczarki oraz pomidory.
Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli lub stary
ser oraz posypujemy wszystko parmezanem.
Wstawiamy formę do piekarnika na 30 minut.
musi być syta ;) pycha !
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że kusi mnie to danie! :) Okazjonalnie bywam prawdziwym mięsożercą :D
OdpowiedzUsuńfajna ta mizza, nie słyszałam o takim przepisie :)
OdpowiedzUsuńaaaaaa mniam mniam mniaaaam!
OdpowiedzUsuń