Dziś  kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i
niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe
możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy ŁowiczJ  Naprawdę
miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości
tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych
paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach obok makaronów.  Moim zdaniem te świeże (pakowane jak pierogi)
są jednak smaczniejsze. 
Polecam
!!!Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
Składniki:
·      
200 g tortellini 
·       1 puszka krojonych pomidorów
·       2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3 łyżki przecieru
pomidorowego
·       ½ czerwonej cebula
·      
2 ząbki czosnku
·       około 10 różyczek brokułu (użyłam mrożonych)
·       5 pieczarek
·       papryczka chili
·      
150 g chudego
wędzonego boczku
·       kulka sera mozzarella
·       50 g żółtego sera lub parmezanu
·       oliwa
·       oregano, bazylii, zioła prwansalskie
·       pieprzu
·       sos tabasco (opcjonalnie)
·      
papryka słodka
Przygotowanie:
Tortellini
ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę
pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą
kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i
czosnek, zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy.
 Dusić pod przykryciem około 10 minut na
małym ogniu. 
Na
drugiej patelni usmażyć boczek. Ma być chrupiący. Pieczarki również podsmażyć. Brokuły
podgotować lub (jeśli mamy mrożony) dodać do pieczarek i podsmażyć aby się
rozmroził.
Formę
do zapiekania wysmarować oliwą, dodać ugotowane tortellini, sos
mięsno-pomidorowy, boczek i warzywa. Wymieszać wszystko dokładnie. Mozzarelle
pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce.  Ułożyć na wiechu zapiekanki i posypać tartym
serem.
Zapiekać
w 200 stopniach około 20 minut. 
 
Pomyslowe i zapewne bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńZrobilam dzis na obiad,wszystkim bardzo smakowalo.Przepis zostaje u mnie na stale:)
Usuńmniam:) a sosy łowicza są dobre i od czasu do czasu sama korzystam z takiego zamiennika, ale i tak przyzwyczaiłam się do tych własnej roboty:)
OdpowiedzUsuń