Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie.
Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka
szwardzwaldzka doskonale komponowała się z grzybami. Danie nie należy do
najłatwiejszych. Przygotowanie ryżu jest czasochłonne, musimy poświęcić mu
sporo uwagi ale dla takiego efektu naprawdę wartoJ Polecam!!
Składniki
dla 2 osób:
·
l szklanka ryżu do risotto (używam arborio)
·
2 łyżki masła
·
100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki
dojrzewającej
·
½ czerwonej cebuli
·
1 ząbek czosnku
·
około 1,5 litra
wody spod suszonych grzybów
·
1 bulion grzybowy
·
10 dag startego parmezanu
·
około 7 suszonych borowików lub innych grzybów
·
4 pieczarki
·
4 suszone pomidory
·
zioła prowansalskie, pieprz
Przygotowanie:
Suszone
grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie
wyjąć z wody. Wodę zagotować, dodać bulion grzybowy.
Szynkę
szwardzwaldzką pokroić na cienkie paseczki. Podsmażyć i przełożyć na talerz.
Pieczarki obrać, namoczone grzyby odsączyć z nadmiaru wody. Wodę spod grzybów
przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w
kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem.
Cebulę i
czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę
dodać (uważać aby nie zarumieniła się zbytnio). Dodać ryż i smażyć
na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni.
Dodać trochę bulionu grzybowego, cały czas mieszać, kiedy ryż wchłonie płyn
dodać kolejna porcję. Cały proces powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki (ryż
musi być ugotowany al dente, cała sztuka polega na tym aby był kremowy, a nie
zrobiła się z niego nieapetyczna papka). Cały proces trwa zwykle około 20
minut.
Jeśli uznamy, że ryz jest już odpowiedni a dalej
zostaje nam bulion to nie dodajemy go już do ryżu. Ważne aby ryż był ugotowany
i równocześnie cały płyn odparował.
Kiedy ryż będzie już prawie gotowy połączyć podsmażoną
szynkę z grzybami, doprawić ziołami prowansalskimi. Podgrzać.
Odstawić risotto z ognia. Dodać łyżkę masła. Wymieszać,
a następnie połączyć z szynka i grzybami. Posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz