poniedziałek, 4 lutego 2013

Najlepsze amerykańskie hamburgery

Jak praktycznie każdy uwielbiam Fast Food. Niestety nie da się od nich uciec, co jakiś czas nadchodzi dzień, kiedy chęć zjedzenia pysznego, tłustego burgera przejmuje nademną kontrolę.

Odkąd zrobiłam hamburgery własnoręcznie rzadko sięgam już po te kupne. Mogę śmiało stwierdzić, że nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe.

Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”.

Zdecydowanie polecam !!!

 
Najlepsze amerykańskie hamburgery










Składniki na 4 burgery:

·        400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam  polędwicy)
·        ½ cebuli drobno posiekanej
·        przyprawa do hamburgerów
·        1 łyżka sosu worcestershire
·        gałka muszkatołowa
·        pieprz Cayenne
·        czosnek granulowany
·        1 łyżka sosu sojowego
Dodatkowo:
·        4  bułki hamburgerowe XXL
·        mała cebula pokrojona w pióra
·        około 3 ogórki konserwowe pokrojone w plastry
·        sałata lodowa
·        1 pomidor, pokrojony w plasterki
·        1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry
·        4 plastry sera
Sos:
·        3 łyżki ketchupu
·        4 łyżki majonezu
·        1 łyżeczka sosu worcestershire
·        ¼ papryczki chilli drobno pokrojona
·        1 łyżka octu
·        1 łyżeczka soku z cytryny
·        sól, pieprz

Przygotowanie:



Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów.

Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony.
Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić.
Przygotować sos z podanych składników
Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki.

Podawać  z frytkami.

4 komentarze:

  1. Coraz ładniejsze Ci zdjęcia wychodzą :)
    Ja czekam na przepis ciasta francuskiego z dodatkami, bo D męczy o wypróbowanie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No zdjęcia są trochę lepsze:) Ale nie obejdzie się bez aparatu:) Przepsi postaram się dodać do końca tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia leprze bo od innego autora ;). Hamburgery wyszły za...iste :D:D

    OdpowiedzUsuń