Wykorzystałam, moją ulubioną ostatnio konfiturę pomarańczową oraz pomarańczową skórkę kandyzowaną. Dzięki niej tarta jest lekko kwaskowa.
Polecam miłośnikom serników i pomarańczy :)
TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ
TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ
Składniki:
Ciasto kruche:
·
170 g mąki
·
60 g cukru
·
pół łyżeczki cukru
z prawdziwej wanilii
·
100 g
schłodzonego masła
·
1 jajko
Masa serowa:
·
500 g twarogu
mielonego
·
3 żółtka
·
1/3 szklanki
cukru pudru
·
2 łyżeczki
cukru z prawdziwej wanilii
·
2 łyżeczki
przyprawy do sernika
·
3 łyżki
skórki pomarańczowej kandyzowanej
·
skórka otarta
z połowy pomarańczy
·
100 ml
śmietany 18%
·
½ opakowania
budyniu waniliowego
Pianka z białek:
·
3 białka
·
1/3 szklanki
cukru pudru
·
1 łyżeczka
budyniu waniliowego
·
skórka z
połowy pomarańczy lub aromat pomarańczowy
Dodatkowo:
·
Konfitura
pomarańczowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na
kruche ciasto zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche dodajemy ewentualnie
łyżkę zimnej wody. Ciasto schładzamy w zamrażarce przez 20 minut.
Formę do tarty smarujemy
masłem i posypać bułką tartą. Wierzch ciasta wykładamy papierem i obciążamy
grochem lub kamyczkami. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 15 minut.
Przygotowujemy masę
serową. Ser łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy i
dokładnie mieszamy.
Podpieczone ciasto
wyciągamy z piekarnika. Smarujemy konfiturą pomarańczową, następnie wylewamy
masę serową.
Pieczemy przez 35 minut.
Przygotowujemy w tym
czasie pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Gdy będą już
ubite dodajemy do nich powoli cukier puder, cały czasu ubijając. Dodajemy mąkę
oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy.
Masę bezową wykładamy na
upieczone ciasto. Pieczemy jeszcze 20 minut (na górnej grzałce) aby beza się
ścięła.
* ja użyłam barwnika
spożywczego do zabarwienia bezy aby ładniej wyglądała.
Pierwsze zdjęcie wyszło bardzo fajnie. Nie będzie trzeba kupować aparatu :D:D
OdpowiedzUsuńSzukałam w składnikach, co tak mogło zabarwić bezę, i dopiero na końcu doczytałam, że to barwnik. A już myślałam, że wlałaś soku z buraka i nie chcesz straszyć ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)