Szybki i bardzo smaczny pomysł na kurczaka, zasmakuje
zarówno dzieciom , jak i dorosłym. Dodatek sera wędzonego i żurawiny stanowi bardzo
ciekawy akcent nadający tradycyjnemu filetowi w panierce nowego wymiaru.
Polecam!
Filety z kurczaka w chrupiącej panierce z serem wędzonym i żurawiną
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- około 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 150-200 g sera wędzonego (np.oscypka)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- sól, pieprz
- papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
- 1 duże jajko
- olej
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka
myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy według uznania na nieco mniejsze porcje.
Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki.
W tym czasie w malakserze mielimy na
drobniejsze kawałki płatki kukurydziane lub przekładamy płatki do woreczka i za
pomocą wałka rozdrabniamy.
Jajko roztrzepujemy
w misce i dokładnie obtaczamy w nim kurczaka. Następnie panierujemy piersi w
płatkach.
Na blaszce z
piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go niewielką warstwą oleju. Piekarnik razem z blachą
rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy na blaszkę mięso.
Pieczemy około 20
minut. Następnie posypujemy kotleciki żurawiną
i układamy na wierzchu ser pokrojony w plastry. Pieczemy jeszcze około 7-8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz