Kotlety mielone to
danie które gości na każdym polskim stole, praktycznie ta sama receptura a u
każdego smakują inaczej. Kotlet mielony, ziemniaczki, mizeria lub czerwone
buraczki – to dla wielu smak dzieciństwa. Ponieważ na tradycyjne
kotlety każdy ma swój opracowany patent ja skupię się na zmodyfikowanej nieco
wersji dania. Mielone w wersji można by rzec włoskiej, z dodatkiem suszonych pomidorów
i szynki dojrzewającej, obtoczone w parmezanie. Ta wersja powinna również podbić
wasze podniebienia. Jeśli macie ochotę na mały eksperyment z kotletem mielonym
to zapraszam na przepis.
Kotlety mielone
inaczej
Składniki:
- 450 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 mała cebula czerwona
- 1/3 szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki tartego sera tupu parmezan (np. Corregio)
- 1 jajko
- około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano)
- około 7 pomidorów suszonych
- 3 średnie pieczarki
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka sosu Worhestershire (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę, pieczarki,
pomidory suszone i szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Przesmaż na patelni
wszystkie składniki.
Mięso mieszamy najpierw
z jajkami i przyprawami. Następnie dodajemy podsmażone na patelni składniki i
jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy-najlepiej rękami. Ważne składniki równomiernie się wymieszały.
Bułkę tartą mieszamy z
parmezanem.
Dłońmi zamoczonymi w
zimnej wodzie formujemy kotlety, a następnie każdego obtocz dokładnie w bułce
tartej z parmezanem.
Ja swoje kotlety piekę
w piekarniku, dzięki temu są znacznie lżejsze i nie mają w sobie tyle tłuszczu.
Oczywiście jeśli chcecie możecie usmażyć tradycyjnie.
Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, następnie układamy w niewielkich odstępach kotlety.
Pieczemy w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku przez 25 minut, przykryte filią aluminiową lub
papierem do pieczenia. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 10-15 minut
aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz