niedziela, 2 marca 2014

Sernik toffi na wafelkowym spodzie

Sernik to mój faworyt wśród słodkości, dlatego często gości na moim stole. Za każdym razem staram się modyfikować mój podstawowy przepis i wymyślam nowe smaki. Tym razem postanowiłam wykorzystać wafelki do zrobienia spodu ciasta. Wyszło zaskakująco pysznie. Szczerze mówiąc wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam.  

Sernik toffi na wafelkowym spodzie




Składniki:
Spód:
  • około 400 g wafelków o smaku toffi
  • 30 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 250 g sera ricotta
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 opakowania budyniu krówkowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
Wierzch:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze.
Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budynie, aromat i mleko. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Masę wylewamy na schłodzony spód. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 65 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierz sernika polewą.



1 komentarz: