Sernik to mój faworyt wśród słodkości, dlatego
często gości na moim stole. Za każdym razem staram się modyfikować mój
podstawowy przepis i wymyślam nowe smaki. Tym razem postanowiłam wykorzystać
wafelki do zrobienia spodu ciasta. Wyszło zaskakująco pysznie. Szczerze mówiąc
wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam.
Sernik toffi na wafelkowym spodzie
Składniki:
Spód:
- około 400 g wafelków o smaku toffi
- 30 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera na serniki
- 250 g sera ricotta
- 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 opakowania budyniu krówkowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
Wierzch:
- 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze.
Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej
wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno
blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy
miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budynie, aromat i mleko.
Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy
wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Masę wylewamy na schłodzony spód. Wkładamy do
piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 65 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku,
następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej. Polewamy wierz sernika polewą.
ale bym zjadła takiego serniczka:D
OdpowiedzUsuń