Kolejna wariacja na temat mojego ukochanego
ciasta-sernika. Tym razem wersja tropikalna. Sernik z dodatkiem kokosu z
ananasową „galaretką”. Coś dla fanów egzotycznych smaków. Sernik nie należy do
tych tradycyjnych, ale na pewno znajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!!
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada
Składniki:
Spód:
- około 400 g ciastek Oreo
- 50 g masła
Masa serowa:
- 750 g sera na serniki
- 250 g sera mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ¾ szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej)
Wierzch:
- 300 g dżemu ananasowego
- 1 płaska łyżeczka żelatyny fix
- 5-6 plastrów ananasa z puszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w
blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub
mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy
nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Sery
przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,
aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas
miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka
połączą się dobrze z masą.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy
do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym
piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowujemy polewę.
Dżem podgrzewamy w rondelku na małym
ogniu. Dodajemy żelatynę. Aby żelatyna równomiernie się rozpuściła możemy ją
rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Dokładnie mieszamy żelatynę z dżemem. Masę
studzimy i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby lekko stężała.
Na wierzchu sernika układamy plastry ananasa,
następnie zalewamy go przygotowaną galaretką. Dokładnie rozprowadzamy.
Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej
2 godziny.
mniam!
OdpowiedzUsuńPyszne . Nigdy się nie znudzi . Kocham Cię córeczko .
OdpowiedzUsuń