piątek, 10 stycznia 2014

Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada

Kolejna wariacja na temat mojego ukochanego ciasta-sernika. Tym razem wersja tropikalna. Sernik z dodatkiem kokosu z ananasową „galaretką”. Coś dla fanów egzotycznych smaków. Sernik nie należy do tych tradycyjnych, ale na pewno znajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!!

Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada
 


Składniki:
Spód:
  • około 400 g ciastek Oreo
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 750 g sera na serniki
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej)
Wierzch:
  • 300 g dżemu ananasowego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny fix
  • 5-6 plastrów ananasa z puszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy  przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.
 Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowujemy polewę.
Dżem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy żelatynę. Aby żelatyna równomiernie się rozpuściła możemy ją rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Dokładnie mieszamy żelatynę z dżemem. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby lekko stężała.
 
Na wierzchu sernika układamy plastry ananasa, następnie zalewamy go przygotowaną galaretką. Dokładnie rozprowadzamy.

Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
 

 

 

2 komentarze: