Dziś zapraszam na
ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest
to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i
naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych
dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy
zrezygnować z dodatku czekolady J
Ciasteczka
marchewkowo-owsiane
Składniki:
- 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach
- 40 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej)
- 2 łyżki miodu
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki otrębów owsianych
- 1/3 szklanka mąki owsianej
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 1/3 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- ¼ szklanki migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Ostudzone mało
mieszamy z cukrem i miodem. Jajko roztrzepujemy w misce. Płatki owsiane mielimy
za pomocą blendera. Mają być nieco bardziej rozdrobnione, ale nadal niektóre
powinny pozostać w całości. Jeśli używacie bardzo drobnych płatków możecie
pominąć ich mielenie.
Mąkę mieszamy z
otrębami, płatkami owsianymi, sodą oczyszczoną, mąką migdałową i cynamonem.
miksujemy.
Dodajemy do
suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche
składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy.
Masa będzie
klejąca.
Z masy
formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej
papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
13-15 minut.
Ciasteczka są
gotowe, kiedy brzegi są lekko spieczone, a środek miękki. Ciasteczka zostawiamy
w otwartym piekarniku, aby stwardniały.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń