Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 150 g masła
- ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego
- 2 lub 3 łyżki śmietany
- szklanka cukru pudru
- 300 g orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromat
- puszka masy krówkowej
- rum
Przygotowanie:
Masło roztopić i nieco ostudzić. Składniki
na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie
za suche dodać koleją).
Wyrobione
ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach.
Przygotować
posypkę z orzechów.
Masło
roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić
orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do
upieczenia placków.
Przygotować
krem.
Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami i
masłem. Pozostałą część zmiksować z jajkami i mąką i wlać do gorącego mleka.
Gotować około 2 minuty, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Krem studzimy,
a następnie schładzamy w lodówce.
Przygotowane blaty nasączyć rumem. Placki smarować najpierw masą krówkową, potem kremem. Pozostawić na całą noc pod przykryciem (nie w lodówce). Kiedy placki zmiękną ciasto należy przechowywać w lodówce.
Uwaga!!
- Jeśli nie mamcie 3
takich samych blaszek, to można rozwałkować ciasto w blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia używając mini wałka (aby każdy placek był tej samej wielkości), a
potem przełożyć do innej, większej blachy pozostałe placki lub upiec je na
blaszce z piekarnika. Ja radzę sobie właśnie takim sposobem i piekę wszystkie
placki jednocześnie w termo-obiegu.
- Blaty możemy przygotować nawet dwa dni wcześniej, ciasto jest pracochłonne dlatego rozłożenie pracy nieco ułatwia proces przygotowania.
http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/10/miodownik-karmelowy.html
Miodownik kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto i bardzo apetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńkaloryczne, ale taaaaaaakie pyszne!
OdpowiedzUsuńcudowny :) gratulacje
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia, miodownik wygląda bardzo kusząco i pysznie... ! <3
OdpowiedzUsuń