niedziela, 11 sierpnia 2013

Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami

Jestem wielkim miłośnikiem makaronów, nie mogę się nie nim znudzić. Jest tyle różnych możliwości jego podania, że nie wiadomo na co się zdecydować :)
Nawiązując do mojej nowej miłości-szpinaku, postanowiłam podać go właśnie z makaronem.
Połączenie szpinaku z fetą jest klasyczne, ale postanowiłam urozmaicić je dodając szynkę włoską, ostrą papryczkę i pomidory suszone. Wyszło pysznie. Radzę uważać jednak z papryczką, gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku.

 
Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami

 
 
  
 
Składniki (na 2-3 osoby):
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6-7 pomidorów suszonych
  • 300 g kolorowych świderek
  • 2 łyżki starego parmezanu
  • ½ papryczki chili
  • 6 plastrów szynki włoskiej lub innej dojrzewającej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie:

Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Pomidorki przekrajamy na pół. Ser feta  kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno.

Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy al dente.

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Dodajemy fetę. Podgrzewamy do momentu, aż lekko się rozpuści. Przyprawiamy i łączymy wszystko z szynka i makaronem. Posypujemy startym parmezanem.
 
 

 

3 komentarze:

  1. Robiłam to wczoraj na obiad, zamiast szynki dodałam wędlinę sojową - mistrzostwo! Naprawdę przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre! mi bardziej smakowało z makaronem wstążki niż świderki

    OdpowiedzUsuń