niedziela, 21 lipca 2013

Rolady po grecku

Jeśli lubicie rolady i szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu.
Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka.

Rolady po grecku
 
 
 
Składniki:
  • 2 grubsze plastry schabu
  • 4 plastry sera feta
  • 5 plastrów bakłażana
  • 1/3 cebuli
  • 10  czarnych oliwek
  • 1/3 papryki żółtej lub czerwonej
  • 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Schab rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy ziołami, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą.
Bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Oliwki przekrajmy na połowę. Podsmażamy na patelni, do momentu aż papryka i bakłażan zmiękną, a cebula się zaszkli. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Na kotlety schabowe nakładamy  podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek.  Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy  wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 20 minut, co jakiś czas obracając roladki aby przypiekły się z każdej strony.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz