Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka.
Rolady po grecku
Składniki:
-
2 grubsze plastry schabu
- 4 plastry sera feta
- 5 plastrów bakłażana
- 1/3 cebuli
- 10 czarnych oliwek
- 1/3 papryki żółtej lub czerwonej
- 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Schab rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy
ziołami, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą.
Bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Oliwki
przekrajmy na połowę. Podsmażamy na patelni, do momentu aż papryka i bakłażan
zmiękną, a cebula się zaszkli. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Na kotlety schabowe nakładamy podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana,
dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek.
Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w
czasie pieczenia.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 20 minut, co jakiś czas
obracając roladki aby przypiekły się z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz