Żeberka na sposób azjatycki
Składniki:
-
1,5 kg żeberek
- 2 łyżki przyprawy do żeberek
- 1 cm świeżego startego imbiru lub łyżeczka suchego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki sosu do żeberek Woh Hup (można zamiast niego użyć keczupu lub sosu Hoisin)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki wiśniówki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- sezam do posypania
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- pieprz, sól do smaku
- 1/2 sałaty lodowej
- 1,5 pomidora lub około 9-10 pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Żeberka
dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski .
Wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oleju sezamowego) wrzucały do miski i
dokładnie pokrywamy nimi mięso. Żeberka wkładamy do lodówki na co najmniej 3
godziny. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, wtedy będą bardziej
aromatyczne i kruche. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem sezamowym. Żeberka
przekładamy do naczynia wraz z marynatą pozostałą w misce.
Pieczemy pod
przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po godzinie zdejmujemy
przykrycie i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około 30
minut, przekładając żeberka co jakiś czas aby opiekły się ze wszystkich stron.
Sałatę
lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w dużą kostką.
Przekładamy do miski. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatę.
Wyglądają smakowicie, mniam:)Dołączam się do obserwowanych;)
OdpowiedzUsuń