Tradycyjny jabłecznik z budyniem
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- ½ szklanki cukru (można dodać więcej)
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego
Jabłka:
- 5-6 średniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety)
- 3 łyżki brązowego cukry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać , dodać
proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Masło pokroić w kosteczkę,
dodać do suchych składników i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne
kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem,
aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut.
Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10
minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczana. Wymieszać wszystko dokładnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta i
ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wykorzystując 750 ml
mleka i 4 łyżki cukru.
Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać je ciepłym budyniem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i za pomocą foremki wyciąć z niego
ciasteczka. Ja użyłam foremek w kształcie motyli, ale można oczywiście wykorzystać
dowolny kształt. Ułożyć ciastka na wierzchu.
Jeśli nie chcemy się męczyć z wycinaniem ciasteczek, możemy ciasto włożyć
do zamrażalnika na 30 minut i zetrzeć je na tarce tworząc wierzch ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz