Moja ulubiona
Pizza dwa smaki
Składniki:
Ciasto:
- 400 g maki (ja używam specjalnej mąki do pizzy, naprawdę polecam)
- 40 g drożdży w temperaturze pokojowej
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy
(opcjonalnie)
Dodatki:
- około 50 g salami
- 2 kulki sera mozzarelli lub 80-100 g startej mozzarelli
- około 50 g szynki szwardzwaldzkiej
- rukola
- 1 pomidor
- 7-8 pieczarek
- zioła do pizzy
Sos:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka keczupu
- zioła
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do
pieczenia, solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę, zaczyn oraz pozostałe mleko
z woda. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Można użyć miksera. Uformować
kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Składniki sosu wymieszać dokładnie.
Pieczarki, pomidora i kulki mozzarelli pokroić w
plasterki.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować
brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami,
a na drugiej szynkę szwardzwaldzką i pomidora.
Mozzarellę ułożyć na wierzchu. Posypać ziołami do
pizzy.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem posypać obficie rukolą.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń