Kurczak
tikka masala to chyba jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw. Osobiście
bardzo lubię orientalne smaki, szczególnie za nietuzinkowe kompozycje przypraw,
ostrość w połączeniu z korzenną nutą kardamony, cynamonu i gałki
muszkatołowej-to zdecydowanie mój typ. Taki przepis na pewno nie umknie mojej
uwadze. Danie ma oczywiście jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w
wykonaniu. Można je przyrządzić dzień wcześniej, gdyż kiedy smaki się przegryzą
jest jeszcze lepsze.
Przepis
zaczerpnęłam od Jamiego Oliviera,
oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Jeśli chodzi o przyprawy to zamiast
użytych przeze mnie możecie skomponować swoją własną mieszankę garam masala.Danie
wyszło pysznie i ostroJ A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage. Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko miałyśmy ubawJ Reasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójcząJ
Kurczak tikka masala
Składniki:
·
2 piersi z kurczaka
·
2 ząbki czosnku
·
2 cm kawałek świeżego imbiru
·
½ papryczki chilli
·
sok z połowy limonki
·
2 łyżki przyprawy Secrets of India -Bombay Masala
(z Kotanyi)
·
1 łyżka mieszanki przyprawy do Carry (również z
Kotanyi) lub 1 łyżka czerwonej pasty curry
·
50 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
·
½ cebuli
·
½ papryki
·
400 g pomidorów z puszki
·
1 łyżka koncentratu pomidorowego
·
300 ml mleka kokosowego
·
garść płatków migdałowych
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz
przyprawami. Odstawimy do lodówki na 30 minut. Można również odstawić go na
całą noc.
Czosnek i imbir obieramy i kroimy na drobna kosteczkę.
Papryczkę chilli siekamy drobno i mieszamy z imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na
oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3
minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy
kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy
kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i przyprawy. Zagotowujemy
i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty
możemy zagęścić go z ½ łyżki mąki.
Ozdabiamy danie łyżką jogurtu oraz posypujemy dymką i
płatkami migdałowymi.
Podajemy z ryżem basmanti lub indyjskimi chlebkami naan.
Musi być wyborne......
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Kocham Tikka Masala! Nigdy nie przygotowywałam w domu,ale przepis zapowiada się nieźle więc chyba przyszedł czas:)
OdpowiedzUsuńDam znać jak mi wyszło:)
http://joannok.blogspot.de/
Jedna łyżka przyprawy do carry
OdpowiedzUsuńCzy to jest w dalszym przepisie pasta carry?
Już poprawiłam, zapomniałam dopisać, że można użyć zarówno pasty jak i przyprawy.
Usuń