niedziela, 11 stycznia 2015

Paella z kurczakiem i warzywami

Paella to bardzo popularna potrawa hiszpańska, która występuje w najróżniejszych wersjach.
Paella wywodzi się z Walencji i jest to tradycyjna potrawa kuchni rolników tego regionu. 
Obecnie najpopularniejszą wersją potrawy jest ta z owocami morza.
Ja chciałam jednak zaproponować moją wersję Paelli z kurczakiem, tzw. „Paella Valenciana”.  

Paella z kurczakiem i warzywami




Składniki:
  • około 600  ml  bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 piersi  z kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)*
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 10-12 czarnych oliwek 
  • 300 g pomidorów z puszki bez skórki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

* Do paelli używamy ryżu do risotto, ponieważ ryż typowo przeznaczony te tej potrawy jest bardzo rzadko dostępny. Gotujemy go jednak trochę inaczej, niż w przypadku risotto, czyli bez mieszania, co powoduje, że ziarenka ryżu zachowują swoją sypkość.
Możecie użyć również ryżu parboiled, ugotować go w tradycyjny sposób i podsmażyć na patelni.

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy na plasterki, paprykę oraz pieczarki w kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy.
Smażymy kurczaka na złoty kolor i odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie około 2-3 łyżki oliwy.
Dodajemy paprykę i smażymy około 3-4 minuty.
Następnie dorzucamy pieczarki, cebulę, papryczkę chili oraz czosnek. Smażymy około 3 minuty.

Następnie wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, aż wino wyparuje.

Dodajemy pomidory i mieszamy, po chwili wsypujemy ryż i cały czas mieszając smażymy około 2 minuty.
Wlewamy na patelnię ciepły bulion, wszystko zagotowujemy i zmniejszamy nieco ogień.

Gotujemy początkowo bez mieszania około 5 minut. Następnie dodajemy oliwki i szafran.

Zmniejszamy jeszcze minimalnie ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez 10 minut.
Dodajemy kurczaka i sprawdzamy czy ryż jest już gotowy. Jeśli będzie potrzebował jeszcze chwili kontynuujemy jeszcze przez chwilę gotowanie pod przykryciem.

Cebulkę dymkę siekamy i posypujemy nią gotowe danie.
 






3 komentarze: