piątek, 31 stycznia 2014

Akcja "Dietetyczne ciasteczka" oraz świąteczny konkurs Lidla

Nowy rok niesie za sobą wiele postanowień, zapewne dużo z was zdecydowało się na stracenie kilku zbędnych kilogramów, które pojawiły się po świętach:) 
Ze słodyczy jednak ciężko rezygnować, dlatego zapraszam wszystkich do udziału w akcji, której celem będzie zebranie przepisów na pyszne ale dietetyczne słodkości. 
Jest to moja druga "dietetyczna" akcja, jednak tym razem chciałam skupić się tylko i wyłącznie na ciastkach. 
Używać tylko zdrowych produktów, ograniczamy ilość mąki, tłuszczu i białego cukru. 
Ma być przede wszystkim FIT !
Zapraszam Wszystkich do udziału w zabawie !!
UWAGA: 
Poniżej znajdziecie link do akcji.

Dodatkowo chciałabym pochwalić się swoją nagrodą w Konkursie Świątecznym Lidla.
Nagroda bardzo miło mnie zaskoczyła, nie spodziewałam się, aż tylu wspaniałych produktów. Zachęcam wszystkich do udziału w takich konkursach, bo naprawdę warto J Dziękuję również za oddane głosy.



Chciałam również podziękować autorce bloga GoodCooking, za wyróżnienie mojego przepisu Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori w Konkursie „Męski Lunch
Dziękuję za wspaniałą nagrodę.



Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Dietetyczne ciasteczka

wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasteczka intensywnie czekoladowe

Idealne ciasteczka, kiedy mamy ochotę na coś baardzooo intensywnie czekoladowego. Są pyszne, mięciutkie, długo zachowujące świeżość.
W smaku przypominają nieco brownies, polecam wszystkim miłośnikom czekolady!!

Ciasteczka intensywnie czekoladowe




Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Masa ma być lśniąca, jest to znak, że cukier się rozpuścił.
Do ubitych białej dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową, miksujemy na niskich obrotach.
Mąkę wsypujemy do masy czekoladowej, miksujemy chwile, do połączenia składników.  
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę w około 2 centymetrowych odstępach.
Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.




niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasteczka marchewkowo-owsiane

Dziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J

Ciasteczka marchewkowo-owsiane


 


Składniki:
  • 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach
  • 40 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Ostudzone mało mieszamy z cukrem i miodem. Jajko roztrzepujemy w misce. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera. Mają być nieco bardziej rozdrobnione, ale nadal niektóre powinny pozostać w całości. Jeśli używacie bardzo drobnych płatków możecie pominąć ich mielenie.
Mąkę mieszamy z otrębami, płatkami owsianymi, sodą oczyszczoną, mąką migdałową i cynamonem. miksujemy.
Dodajemy do suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy.
Masa będzie klejąca.
Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut.
Ciasteczka są gotowe, kiedy brzegi są lekko spieczone, a środek miękki. Ciasteczka zostawiamy w otwartym piekarniku, aby stwardniały.





piątek, 24 stycznia 2014

Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką

Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Równie pyszna i aromatyczna. Polecam miłośnikom ciast z jabłkami.

Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżki ekstraktu z wanilii
  • 150g cukru trzcinowego
  • 200 ml coca-coli
  • 230 g margaryny
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości jabłka
Jabłka:
  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 50g ma masła lub margaryny

Przygotowanie:

Tortownicę o wymiarach 23-25 cm smarujemy masłem i wysypujemy dno i boki bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy.
Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do drugiego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki: jajka, masło, coca-cole i mleko.
Składniki suche łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę i jabłka.

Masło drobno kroimy, następnie rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę. Podsmażamy do małym ogniu przez około 15 minut, tak aby się rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon.

Ciasto wyciągamy po 30 minutach, nakładamy na wierzch jabłka, następnie wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.



wtorek, 21 stycznia 2014

Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty

Czekolada i kokos to jedno z moich ulubionych połączeń. Batonik Bounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.

Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty



Składniki:
Ciasto: 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g masła 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 170 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g cukru dark muscovado lub trzcinowego
  • 80 ml maślanki 
  • 3 jajka
  • 120 ml zimnej wody
  • 1 kieliszek likieru kokosowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

Składniki na masę:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej)
  • 2 łyżki likieru kokosowego 
Polewa:
  • 200 g czekolady 
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. 

Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę rozpuszczalną i wodę. Mieszamy dokładnie aby kawa się rozpuściła. 
Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier, kakao i łączymy składniki. Jajka ubijamy na lekko puszystą konsystencję.
Do miski z suchymi składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz czekoladę z masłem. Miksujemy na wolnych obrotach aby składniki dokładnie się połączyły. 

Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 80-90 minut.
Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta.

Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka.
Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.






niedziela, 19 stycznia 2014

Kurczak w sosie mole

Sos mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrych papryczek, pomidorów i gorzkiej czekolady. Sos dzięki wspaniałemu smakowi stał się ogromnie popularny na całym świecie.
Sos mole jest niezwykle oryginalny, połączenia smaków są niezwykle zaskakujące.  Pikantność chili doskonale współgra z mnóstwem przypraw i delikatnością czekolady.
Oryginalne mole zawiera około 20 składników, w tym specjalne gatunki papryki chili – poblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis.

Kurczak w sosie mole





Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • ok. 150 ml wody
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/3 łodygi selera naciowego
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni) 
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej patelni) 
  • ½ szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni) 
  • 2 papryczki chili
  • 1 papryczka habanero (opcjonalnie, jeśli ją używamy zrezygnujmy z 1 papryczki chili)
  • 1-2 łyżki oleju 
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki rodzynek 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • szczypta nasion kolendry
  • 2-3 goździki 
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 
  • 60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy papryczki, kumin, kolendrę, goździki i cynamon. Smażymy razem przez chwilę, cały czas mieszając.  Dodajemy
sezam, płatki migdałowe, rodzynki i orzeszki ziemne. Podsmażamy chwilę aby smaku się połączyły. Następnie dodajemy pomidory i przecież.
Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką pastę.
Gotową pastę zalewamy wodą, dodajemy czekoladę i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu, kontrolując, aby sos się nie przypalił. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki.
Kawałki kurczaka przekładamy do sosu. Posypujemy sezamem i posiekaną kolendrą. 
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub po prostu samo.




czwartek, 16 stycznia 2014

Muffiny bananowe z kremem kajmakowym

Gdybym miała wybierać swoich faworytów wśród ukochanych przeze mnie cupcake’s z pewnością ten przepis znalazłby się w czołówce, zaraz po babeczkach red velvet.
Muffinki robiłam specjalnie na imprezę sylwestrową i na pewno nie raz do nich powrócę.
Są wilgotne, z wyczuwalnym aromatem banana, krem karmelowy doskonale się z nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę polecam!!

Muffiny bananowe z kremem kajmakowym




Składniki na 12-14 sztuk:
  • 3 dojrzałe bananów
  • 1 jajko
  • ¾  szklanki maślanki lub kefiru
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady milka z daim
  • 100 g masy krówkowej 
  • Krem kajmakowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masy krówkowej


Przygotowanie:

Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym.
Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Łączymy  mokre składniki z suchymi.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4  wysokości papilotki.
Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy.

Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce.
Gotowe babeczki ozdabiamy kremem. 



poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pieczeń a'la Orloff

Przepis autorstwa Pascala prosto z kuchni Lidla, od razy przypadł mi do gustu. Okazał się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam !

Pieczeń a'la Orloff



Składniki:
  • około 0,5 kg schabu
  • 5 plastry sera żółtego
  • 5 plastrów boczku w plastrach
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 40 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • około szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem.
Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło.
Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować i zacznie gęstnieć. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać nieco więcej mleka. Doprawiamy niewielką ilością soli, gałki muszkatołowej  i pieprzu.
Pieczarki i cebulę zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser, mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (z termoobiegiem).
Ostygnięty schab głęboko nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy go w środku sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy plasterki sera.
Uwaga! Wykorzystujemy jedynie połowę przygotowanej ilości sosu.
Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem.
Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu.

Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka).


Podajemy z pieczonymi warzywami.


niedziela, 12 stycznia 2014

Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową

Szpinak nie każdy lubi, do niedawna również nie byłam jego fanką. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami  staje się naprawdę wspaniałym dodatkiem. Jest to doskonała alternatywa dla nudnych piersi z kurczaka. Danie idealne na szybki obiad.

Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową 



 
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki sezamu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100 g sera feta
  • 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • słodka papryka mielona
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • papryka mielona ostra
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6 pomidorów suszonych
  • 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej
    Przygotowanie: 

    Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki.

    Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
    Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta  kroimy w kosteczkę.
    Szynkę podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca.
    Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory suszone. Dodajemy fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Następnie dodajemy szpinak, łączymy składniki i podgrzewamy jeszcze około minuty.

    Piersi z kurczaka panierujemy w bułce wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanej oliwie, kiedy będą już gotowe, na każdym kotlecie układamy 2 plastry szynki oraz warstwę szpinaku z fetą.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.